keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Jätenolla

Kävin pikaisesti kaupassa tänään - nautajauhelihaa, kalkkunaleikettä ja makaronia ja voi sitä muovin määrää. Lähiaupasta ei nyt vaan saa lihaa kuin muoviin pakattuna.


Lihatuotteiden saanti ilman muoveja on hankalaa.

Isoissa marketeissa on erillisiä lihatiskejä ja kauppahalleista saa myös irtotavaraa paperiin pakattuna. Matka keskustaan linja-autolla maksaa 3€ ja vaikka samalla lipulla pääsee takaisin niin, 300g painavalle jauhelihalle tulee yli 9 euroa lisää kilohintaan. Alle tunnin ei myöskään selviä matkasta eli muutakin ostettavaa ja asioita tulisi varata kaupungille. Siitä seuraisi taas kolmen euron paluulippu.

Olemme syöneet kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa kiinalaisesta take awayn kahdelle.
Kuva kertoo enemmän kuin sanat. Taitaa jäädä pitkälle tulevaisuuteen seuraava take away.


Ja jätettä syntyy liikaa.



Jotain on pakko tehdä.

Lihansyönnin vähentäminen toisi valtakunnallisesti merkittäviä säästöjä muoviroskan syntyyn. Me, jotka asumme suurissa asutuskeskuksissa voimme ostaa lihatuotteita ilman valmispakkauksia ja niin ollen saisimme vähennettyä muoviroskien syntyä.

Maitotuotteet kuten maidot, kermat, jogurtit, jne. kaupunkilaisen tulisi hylätä lähes kokonaan. Voi ja juustot voisi vuorostaan helposti ostaa ilman muovikääröjä.

Pakasteiden käyttö olisi myös hankalaa. Valmistajat voisivat siirtää ainakin osan tuotteistaan pahvin kaltaisiin pakkauksiin. Muovin määrä vähenisi, mutta jätteen määrä ei. Uusi aika vähentäisi pakastealtaiden määrän minimiin.

Vihannekset ja hedelmät voisi helposti ostaa ja pakata omiin itse tehtyihin kangaspusseihin. Samoin leivät. Jätteiden synty lähentelisi nollatasoa.

Kaikki edellä kirjattu pohjaa ajatukseen, että meillä tulisi olla aina ja tulevaisuudessakin nykytaso elintarvikkeiden lajimäärän suhteen. Minä en niin ajattele vaan olisin kyllä valmis supistamaan kauppojen valikoimaa.

Kauppojen tulisi uudistua.

Kauppojen tulisi myös uudistua ja irtotuotteiden tarjontaa tulisi lisätä radikaalisti. Todennäköisesti suuret marketit katoaisivat ja pienempiä erikoiskauppoja syntyisi tilalle.



Alla linkkejä liittyen aiheeseen:

http://www.iltalehti.fi/asuminen/2016011720972380_an.shtml
http://groniabo.ratata.fi/blogg/
http://vahemmanroskaa.blogspot.fi/
http://zerowasteshop.eu/
https://www.facebook.com/ZERO-WASTE-SHOP-908592575874525/
http://www.theplaidzebra.com/zero-waste-grocery-store-no-packaging-plastic-big-name-brands/
http://www.thezeromarket.com/
https://www.goingzerowaste.com/blog/2016/3/14/ultimate-guide-to-zero-waste-grocery-shopping
http://www.treehugger.com/green-home/10-steps-zero-waste-shopping-routine.html
http://www.organicauthority.com/7-ways-to-make-zero-waste-shopping-second-nature
http://greenlivingideas.com/2016/08/22/zero-waste-grocery-shopping-lauren-singer/





6 kommenttia:

  1. Yleltä tuli joskus vuosia sitten dokumenttisarja, missä kerrottiin kuinka paljon jätettä keskivertoihminen tuottaa elinaikanaan. Siinä oli mukana esim. muoviset hedelmärasiat ja ihan kakkakin. Määriä en muista, mutta isoja ne olivat. Mutta sen muistan, että tuollaisia muovirasioita ihminen jättää jälkeensä kuitenkin enemmään kuin kakkaa!

    VastaaPoista
  2. Arvioita muoviroskista.

    http://www.dw.com/image/36681950_401.png

    VastaaPoista
  3. Jätteiden määrä on tosiaan ihan mieletön. Hienoa, että ihmiset alkavat pikku hiljaa asiaan heräilemään :)

    VastaaPoista
  4. Ehkä ensi kerralla voisi pyytää, jos sen take awayn saisi vaikka omaan astiaan. Mutta tosiaan monen asian pitäisi muuttua, jos haluaa itse vaikuttaa roskan ja etenkin muovin määrään. Muovia on nykyään niin paljon kaikkialla, ettei sitä oikeastaan edes aina tiedosta, mikä omalta osaltaan on aika pelottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma astia voisi toimia. Täytyy ensi kerralla muistaa ottaa mukan.

      Poista